AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal >  enllaços a altres webs
 Sobre els enllaços a altres webs
"Pàgina no trobada". Quan et surt aquest antipàtic avís, no és precisament una alegria, el que tens. A tots ens ha passat moltes vegades.

Els hiperenllaços són el que fa que internet sigui el que és, una immensa xarxa d'informacions interconnectades. Incorporar en un web enllaços a altres pàgines amb informació rellevant i fiable és un valor afegit. Però si aquests enllaços es trenquen (perquè el recurs a què apunten desapareix o canvia d'URL) el que era un valor afegit es converteix en un inconvenient (ja que genera frustració i pèrdua de confiança).

Per tant, si és important fer una bona selecció dels enllaços que incorporem que apunten a altres webs (amb informacions rellevants i alhora fiables), encara ho és més mantenir-los en bon estat de funcionament.

Un web amb pocs hiperenllaços és fàcil de mantenir-lo al dia amb poca feina: si detectes un enllaç trencat, pots buscar l'adreça actualitzada i fer la correcció, o eliminar la referència si és que el recurs ha desaparegut del tot. Però quan en un web es comencen a acumular centenars d'enllaços aquesta feina de manteniment es complica molt. (1)

Com que la quantitat de feina que nosaltres podem assumir té un límit, hem arribat a la conclusió que l'única opció viable i coherent és la reducció del total d'enllaços existents a les nostres pàgines. Això ens ha obligat a una considerable neteja (sobretot a partir de principis del 2016). (2)

Aquesta feina de reducció dels enllaços externs ha estat motivada només per les raons esmentades, de manera que confiem que ningú se senti molest si troba que falta algun enllaç que considera que hi hauria de ser. Per descomptat, acceptem que en aquesta feina de selecció en algun cas ens podem haver equivocat: com que són decisions subjectives, no és fàcil encertar-les sempre.

En aquest sentit, també estem oberts a considerar la inclusió dels nous enllaços que se'ns suggereixin. Sobretot, si a més de justificar-se la inclusió per l'interès del contingut a enllaçar, és raonablement previsible que l'enllaç sigui estable.

Pel que fa a la relació inversa, a l'eventual problema que puguin tenir altres webs que apunten a pàgines nostres, volem aprofitar l'avinentesa per aclarir la nostra política en aquest sentit. La construcció al llarg dels anys del nostre web ha estat sobretot un procés acumulatiu, durant el qual hem mirat de mantenir sempre els arxius i carpetes creats, sense modificar noms ni ubicacions. Això d'una banda ha condicionat un sistema de carpetes i noms d'arxius que en conjunt ara segurament no és l'ideal, però que a canvi facilita que els enllaços que apunten a les nostres pàgines es mantinguin operatius. (3)

--
(1) En la categoria d'enllaços externs incloem també els que apunten a altres webs d'Amnistia Internacional, ja que els problemes són semblants.
(2) En alguns d'aquests casos de supressió d'enllaços hem conservat l'URL, però sense activar l'enllaç (com a referència del tema o recurs tractat, ja que sempre ens ha semblat molt important citar les fonts utilitzades).
(3) L'última excepció important va ser el 2004, amb el canvi de domini d'Amnistia Internacional Catalunya (dins del qual estan aquestes pàgines d'educació). En el cas d'altres canvis menors que en algun moment ha sigut aconsellable o obligat fer, s'han incorporat les oportunes redireccions per tal de mantenir l'operativitat dels enllaços existents.torna a l'inici